• thumbnail
    2 Minutes | 29814

    Tema: Të konsumuarit e lëngjeve - si të qëndroni të hidratuar

Tema: Të konsumuarit e lëngjeve - si të qëndroni të hidratuar

Sidomos në mot të nxehtë marrja e mjaftueshme e lëngjeve është thelbësore për funksionimin optimal të të gjitha funksioneve të trupit. Njeriu shpesh vëren menjëherë edhe një mungesë të lehtë të hidratimit, ndonjëherë duke ndjerë një dhimbje koke apo edhe ngërçe.

Trupi i njeriut është shumë joefikas (krahasuar me shumicën e kafshëve) kur bëhet fjalë për përdorimin e ujit në trup. Nga njëra anë, ne humbasim shumë lëngje çdo ditë (frymëmarrje, djersitje dhe përmes urinës). Nga ana tjetër, nuk kemi asnjë mënyrë për të ruajtur lëngun e tepërt në trup për një periudhë të gjatë kohore apo edhe për të krijuar "rezerva lëngjesh". Mjaft interesant eshtë dhe fakti që njerëzit humbin mes gjysmë litri dhe një litër lëngu përmes lëkurës së tyre çdo ditë, madje edhe në kushte të ftohta atmosferike. Sidoqoftë, kjo djersë është kryesisht pa ngjyrë dhe pa erë. Ndryshe nga djersa që ndodh gjatë sforcimeve fizike, e cila përbëhet nga një substancë kryesisht vajore që përmban vetëm një pjesë të ujit.

Sipas studimeve të fundit, marrja optimale e lëngjeve është rreth 1L në ditë për 25 kg peshë trupore. Për një person të rritur, 75 kg, kjo barazohet me rreth 3L ujë në ditë. Në mënyrë që të mbuloni këtë sasi edhe çajrat rekomandohen përveç ujit. Ato janë përgjithësisht të ulëta në kalori, vijnë në shumë shije (në varësi të llojeve) shoqërohen me një larmi të efekteve pozitive në shëndet. P.sh. Green Matcha, përbërësi aktiv i së cilës i quajtur "EGCG" supozohet se madje ka një efekt parandalues ​​kundër kancerit. Çaji gjithashtu ka një efekt shumë pozitiv në metabolizmin e energjisë, i cili mund të ndihmojë kur bëhet fjalë për djegien e dhjamit (me kusht një dietë të shëndetshme dhe ushtrime të përshtatshme).

Studimet shkencore tregojnë gjithashtu se ata që pinë çaj vuajnë më pak nga osteoporoza dhe sëmundjet kardiovaskulare. Polifenolët në çaj stabilizojnë "telomeret" (skajet e kromozomit), i cili lejon qelizat të ndahen më shpesh dhe kështu përfiton jetëgjatësinë e saj të përgjithshme.

Për të gjithë ata që pinë kafe: Çaji nuk është vetëm për "gjumashët" - përkundrazi: përbërësi aktiv (i quajtur "teein") është gjithashtu kafeina. Kohëzgjatja e saj është edhe më e gjatë me çajin sesa me kafe, pasi efekti ndodh më ngadalë. Sasia e kafeinës megjithatë është më e vogël.  Përveç kësaj, organizmi nuk mund të thithë plotësisht kafeinën në çaj sepse lidhet me substanca të tjera.

Së fundmi, duhet të përmendet se marrja e lëngjeve për atletët mund të jetë gjithashtu mbi rekomandimin.

Autori: Bernd Österle