• thumbnail
    2 Minutes | 24135

    Mbështetës të vitaminës C: E mirë për sistemin imunitar

Mbështetës të vitaminës C: E mirë për sistemin imunitar

Një sistem i fortë imunitar na mbron nga viruset dhe ndikimet e tjera të dëmshme dhe kështu siguron që të qëndrojmë të shëndetshëm. Vitamina C në veçanti na ndihmon të forcojmë sistemin tonë imunitar. Ajo është gjithashtu e përfshirë në shumë procese metabolike dhe shërben si një bllok i rëndësishëm ndërtimi për indin tonë lidhës, kockat dhe dhëmbët tanë. Sidoqoftë, meqenëse trupi ynë nuk mund të prodhojë vetë vitaminë C të tretshme në ujë, ajo duhet të merret përmes ushqimeve.

Funksioni i veçantë mbrojtës i vitaminës C është kryesisht efekti i saj antioksidues. Kjo mbron qelizat tona nga radikalet e lira. Këto janë veçanërisht substanca të dëmshme që lindin për shkak të ndotjes së mjedisit, pirjes së duhanit, sforcimit fizik ose aktivitetit te sforcuar ose si pjesë e sistemit imunitar. Qelizat dhe indet sulmuese dhe vitamina C i kap këto dhe i inaktivizon ato.

Ata që hanë një dietë të ekuilibruar me një përqindje të lartë të frutave dhe perimeve do të arrijnë dozën e tyre ditore të vitaminës C. Duhet të jetë 95 mg në ditë për gratë dhe 110 mg për burrat. Lëngjet e frutave 100% janë një mënyrë veçanërisht e lehtë për të mbushur nivelet e vitaminës C. Një gotë e vogël me lëng portokalli (150 ml, përmbajtje 100% frutash) shpesh është e mjaftueshme për të mbuluar dy të tretat e kërkesës së rekomanduar ditore. Kur keni nevojë për pije frutash që tju shuajë etjen këshillohet që të holloni lëng frutash 100%  me ujë natyral ose ujë mineral. Kjo ka një avantazh të dyfishtë: një shuajës ideal i etjes dhe një pjesë të shëndetshme të vitaminës C.

Nxitës të vërtetë të vitaminës C janë qershia acerola, trëndafili, frutat agrume si psh qitro, por edhe manaferrat (450 mg / 100g) ose rrush pa fara i zi, të cilat kanë një përmbajtje veçanërisht të lartë të vitaminës C (mbi 1.000 mg / 100g). Gjithashtu luleshtrydhet e verës në veçanti na japin forcë të mjaftueshme për sistemin tonë imunitar. Shumë nuk e dinë, por ka po aq shumë vitaminë C në këtë frut mrekullisht aromatik të verës, sa në portokall dhe limon. Për më tepër, ato janë të pasura me zink - kombinimi ideal për rritjen e imunitetit tonë!

Më shumë nga Sipcan