• thumbnail
    < 1 Minute | 28247

    Тема: Напитоци - како да се остане хидриран

Тема: Напитоци - како да се остане хидриран

Особено во пожешките временски услови, адекватен внес на течности е неопходен за оптимално функционирање на сите функции на телото. Човек често забележува дури и мал недостаток веднаш, понекогаш пропратено со главоболка или дури грчеви.

Човечкото тело е многу неефикасно (во споредба со повеќето животни) кога станува збор за употребата на вода во телото. Од една страна, губиме многу течности секој ден (дишење, потење, преку урина). Од друга страна, ние немаме начин да сочуваме вишок течност во организмот подолг временски период или дури да создадеме „резерви на течности“. Доста интересно, луѓето губат помеѓу половина литар и литар течност преку кожата секој ден, дури и под ладни услови. Сепак, оваа пот е главно безбојна и без мирис. Спротивно на тоа, потта што се јавува при физички напор се состои од претежно масна супстанца која содржи само дел од вода.

Според најновите студии, оптималниот внес на течности е околу 1L на ден на 25 kg телесна тежина. За возрасна личност со тежина од 75 кг, ова е еднакво на околу 3 литри на ден. Со цел да се задоволи оваа количина особено се препорачуваат чаеви како додадок на водата. Тие се генерално нискокалорични, имаат многу вкусови и (во зависност од сортата) се поврзани со широк спектар на позитивни здравствени ефекти. На пример Зелена Матча, чија активна состојка наречена „EGCG“ дури би требало да има превентивен ефект против ракот. Чајот, исто така, делува многу позитивно на енергетскиот метаболизам, што може да помогне кога станува збор за согорување на маснотиите (доколку имате здрава исхрана и соодветно вежбање).

Научните студии исто така покажуваат дека луѓето кои конзумираат чаеви помалку страдаат од остеопороза и кардиоваскуларни заболувања. Полифенолите во чајот ги стабилизираат „теломерите“ (краеви на хромозомот), што им овозможува на клетките почесто да се делат и на тој начин имаат корист во општиот животен век.

За сите консументи на кафе: Чајот не е наменет само за „поспаните лица“ - напротив: активната состојка (наречена „теин“) е исто така кофеин. Времетраењето на ова е дури и подолго со чајот отколку со кафето, бидејќи ефектот се јавува побавно. Количината на кофеин е помала, сепак. Покрај тоа, организмот не може целосно да го апсорбира кофеинот во чајот, бидејќи е врзан за други супстанции.

Конечно, треба да се спомене дека внесот на течности за спортистите исто така може да биде над препорачаната количина.

Автор: Бернд Остерле, г-дин Универзум со 7 фактори