• thumbnail
    2 Minutes | 24710

    "Fruta Pylli"- fuqi për sistemin tonë imunitar

"Fruta Pylli"- fuqi për sistemin tonë imunitar

Sezoni i ngrohtë veçanërisht siguron një larmi shumëngjyrëshe të frutave: qofshin luleshtrydhe, boronica, manaferra apo aronia (boronicë e kultivuar), dhe të gjitha përmbajnë shumë vitamina dhe minerale. Mbi të gjitha ngjyra e kuqe dhe  blu-vjollcë që i bëjnë këto fruta të shijshme kaq të veçanta.

Më në fund është koha e frutave të pyllit përsëri! Janë të shumëllojshme, të bukura dhe të dukshme për të gjithë ata që shëtisin nëpër tregjet rajonale dhe stendat e shumta të frutave: nga manaferrat, luleshtrydhet, mjedrat tek boronicat - zgjedhja e frutave lokale është shumë e larmishme.

Frutat e pyllit  janë "të vogla, por të fuqishme" dhe shërbejnë si fuqi të vërteta për sistemin tonë imunitar. Përveç shijes së tyre plot aromë, ato janë të pasura me shumë vitamina & minerale. Luleshtrydhet në veçanti ofrojnë një rritje të veçantë të imunitetit në verë me nivelet e tyre të larta të vitaminës C dhe zinkut.

Frutat e pyllit kanë një efekt tretës dhe ulës të kolesterolit për shkak të pektinës së fibrave. Përveç kësaj, frutat e vogla kanë një efekt antioksidant për shkak të flavonoideve të kuqe në blu-vjollcë. Ato shërbejnë si "pastrues radikalë" dhe në këtë mënyrë mbrojnë qelizat e sistemit tonë imunitar. Ngjyra e errët e rrushit pa fara të zi është për shkak të këtyre flavonoideve. Sidoqoftë, manaferrat dhe boronicat përmbajnë gjithashtu agjentin e vlefshëm të ngjyrosjes, të cilin mund ta dalloni lehtësisht pasi gjuha juaj shpesh është blu pasi të shijoni këto fruta.

Rrushi pa fara shpesh neglizhohet, por "kampioni i fshehur" ofrohet në 150 lloje të ndryshme. Llojet e rrushit pa fara ndryshojnë si nga shija dhe nga pamja: nga e kuqja e errët, në të kuqe të hapur, apo edhe të verdhë - ngjyra është ajo që i bën frutat kaq me vlera. Karotenoidet e verdha në të kuqërremtë thuhet se kanë efekte anti-inflamatore dhe madje edhe parandaluese të kancerit.

Në përgjithësi, asgjë nuk qëndron vetëm në tajtimet e verës. Qoftë edhe mbi drithërat e mëngjesit, si një zbukurim I  ngjyrës mbi kos, si lëng mëngjesi ose direkt nga kopështi në gojën tuaj - uria për frutat e pyllit mund të kalojë!